O KNIZE
KUCHYNĚ A STOLNIČENÍ NA ŠLECHTICKÝCH SÍDLECH
KITCHENS AND TABLE SETTINGS OF THE NOBILITY
KÜCHEN UND TAFELKULTUR IN ADELSSITZEN
text: Pavla Kalousová
fotografie: Václav Hynčík, Pavla Kalousová
Kniha vás provede fascinujícím světem přípravy jídel a kultury stolování na jednadvaceti českých a moravských šlechtických sídlech od období renesance až po vystěhování šlechtických rodů z jejich domovů před druhou světovou válkou či krátce po ní.
Tradice v podobě předávání zkušeností z pokolení na pokolení, úsilí získat nové, modernější, komfortnější, ale i zdravější přístupy v oblasti stravování představovaly pro aristokraty výzvy, které patřily neodmyslitelně ke zvyšování jejich společenské prestiže. Šlechtická sídla skrývají velké množství zajímavých postřehů z oblasti přípravy jídel až po stolování.
Kniha je rozdělena na kapitoly, které vždy obsahují jeden objekt. Kapitola provede čtenáře krátkou historií hradu či zámku, architekturou kuchyňských a jídelních prostor a představí zajímavé předměty někdy doplněné i značkami manufaktur. Je obohacena kulinářskými zajímavostmi, původními menu, soupisy spížních či vinných zásob nebo recepty. Pro větší srozumitelnost a přehlednost je celá publikace postavena na fotografickém materiálu zahrnujícím více než 600 snímků.
Text je uváděn ve třech jazycích (čeština, angličtina, němčina) vzhledem k provázanosti české aristokracie s celou Evropou.
Počet stran: 396
Formát: 23 x 32 cm
Cena: 799 Kč (včetně 10%DPH)
1. vydání: ISBN 978-80-260-8777-9
2. vydání: ISBN 978-80-270-0341-9
Video
Krátké video o knize do OKA Kosmasu zpracovali pánové Tomáš Weiss a Vojtěch Polák.
Český rozhlas Regina - S vámi v Praze ( 23.1.2016) o stolování na šlechtických sídlech s redaktorem Petrem Zajíčkem
Audio
Knihu můžete zakoupit formou e-shopu prostřednictvím této webové stránky. Knihu obratem posíláme. Dále je možné ji dostat v distribuční síti prodejen Kosmas.